Vlaanderen Circulair zorgt voor het startschot

Vlaanderen Circulair zorgt voor het startschot

Het is niet evident, om circulaire concepten ook effectief gerealiseerd te krijgen. Veel slimme oplossingen geraken niet van de tekentafel, bij gebrek aan middelen. Maar wij hadden geluk, want eind 2018 kwam er een mailtje binnen dat ons dolgelukkig maakte. Vlaanderen Circulair kon subsidie vrijmaken voor de lancering van Billie Cup. Zij geven het startschot en wij voelen ons sterk en aangemoedigd om aan de race te beginnen. Hier zijn alleen maar winnaars.

Vlaanderen Circulair is het knooppunt en de inspirator voor de circulaire economie in Vlaanderen. Het is een partnerschap van overheden, bedrijven, middenveld en kenniswereld die samen actie ondernemen. In 2018 kregen 53 circulaire economieprojecten via deze organisatie steun van de Vlaamse overheid. We worden circulaire doeners genoemd. Het is een lijst met ondernemers waar we met veel plezier tussen staan.

De lineare economie heeft de afgelopen decennia voor enorme afvalbergen en verlies van grondstoffen gezorgd. De kwaliteit van onze gebruiksvoorwerpen ging er op achteruit, want verdienmodellen zijn gebaseerd op zoveel mogelijk verkoop en vervanging van wat kapot gaat. De circulaire economie probeert deze ‘race to the bottom’ een halt toe te roepen, door naar manieren te zoeken om grondstoffen en producten zo hoogwaardig mogelijk te blijven inzetten. Ze worden hersteld, gedeeld, hebben een hoge tweedehandswaarde, zijn upgradebaar, kunnen makkelijk uit elkaar gehaald worden of omgevormd worden tot nieuwe producten.

We wensen al onze Billie Cups enorm veel koffies en sapjes toe. Want voor elke keer dat ze gebruikt worden, belandt er weer één wegwerpbeker minder op de afvalberg.

Leave a Reply