Een paar cijfers. In de UK worden 2,5 miljard koffiebekers per jaar weggegooid. In de US: 158 miljoen per dag. In Duitsland: 320.000 per uur. We zitten momenteel wereldwijd aan een half biljoen wegwerpbekers per jaar. Ach, bij ons loopt het zo geen vaart? Hm. Als je weet dat er in één koffiebar in een treinstation van een stad in België gemiddeld elke dag meer dan 300 take-away koffies over de toonbank gaan, reken dan maar eens uit hoeveel dat er dagelijks kunnen zijn in alle Belgische trein- en tankstations, kantoorgebouwen, ziekenhuizen en scholen samen. Zie je de berg al voor je?
Vier miljard bomen. Dat is het aantal bomen dat we elk jaar wereldwijd kappen voor de papier- en kartonindustrie. Dat is 35 procent van alle bossen die we neerhalen. Hout mag dan wel een hernieuwbare grondstof zijn, onze bomen kunnen amper volgen. Omwille van de voedselwetgeving worden die bekers vooral gemaakt van nieuwe houtpulp, niet van gerecycleerd papier. Van verse bomen dus. En met alle CO2 die vandaag in de lucht zit, kunnen we elke boom als ‘mini-luchtzuiveringsstation’ hard gebruiken. (Psst, en dan hebben we het nog niet eens over alle water, energie en transport die nodig zijn voor wegwerpbekers.)
Je denkt dat kartonnen wegwerpbekertjes onschuldig zijn? Tja. Ze doen de laatste jaren ook echt hun best om er zo ecologisch mogelijk uit te zien, alle groene blaadjes en boompjes nog aan toe. Sommige zijn wel recycleerbaar of composteerbaar. Dus what’s the big deal, denk je. Think again. Om warme dranken of sapjes aan te kunnen, zit er een plastic coating in de bekers. Zelfs al is dat laagje in bio-plastic of composteerbare folie, het is te complex en te duur voor steden om dat te recycleren. Gevolg: ze belanden zowat allemaal in de verbrandingsoven. Meer dan 99 procent van de wegwerpbekers worden niét gerecycleerd. Auw.
Zo’n 40 procent van ons zwerfvuil bestaat uit eenmalige drankverpakkingen. Dat zijn plastic flesjes en blikjes, maar ook wegwerpbekers. Bovendien breekt het plastic in de bekers af tot microplastics die onze rivieren, zeeën én grondwater vervuilen. De oplossing tegen zwerfvuil? Statiegeld. Verschillende Europese landen bewijzen dat het werkt, met 90 procent minder drankverpakkingen in het zwerfvuil. Onze steden geven nu 164 miljoen euro uit aan het opruimen van zwerfvuil. De totale maatschappelijke kost in Vlaanderen bedraagt 1 miljard euro. Wat als we dat belastingsgeld aan iets beters konden spenderen? Onze 1 euro waarborg is een vorm van statiegeld. Hoera! Wat je terugbrengt, wordt geen plastic soep!
We hebben het met zijn allen druk. Wij ook, hoor. En wat is dan handiger dan wegwerp? Gebruik, dump, klaar. Daarom dat wij bij Billie Cup duurzaam makkelijk willen maken.
Als je weet dat je met je take-away koffie niet vervuilt, dan word je daar toch instant blijer van? Planeetvriendelijker leven maakt ons gelukkiger. Echt wel. Bewijs: landen die zich inspannen voor het milieu, halen hogere scores op de worldwide happiness index. Waar wacht je nog op?
Honderd jaar geleden had een Belg gemiddeld 40 kilo afval per jaar. Vandaag is dat… 560 kilo. Dit cijfer kan zo niet blijven stijgen. Onze grondstoffen raken uitgeput, onze arme planeet oververhit. We moeten dus met zijn allen meer circulair denken én doen, met producten die we zo lang mogelijk gebruiken en materialen die we niet verloren laten gaan. Onze Billie Cups gaan jaren mee én worden op het eind van hun leven gerecycleerd door onze fabrikant.